Tehnica CTO (Chronic Total Occlusion)

Chronic Total Occlusion

sursa foto: https://www.uscjournal.com/

 

 

CTO(Chronic Total Occlusion) este o afecțiune în care o arteră coronară este complet blocată sau înfundată de mai mult de trei luni. Blocarea este cauzată de acumularea de plăci de grăsime și calciu pe pereții arterei, ceea ce împiedică fluxul normal de sânge către mușchiul cardiac. Această afecțiune este considerată una dintre cele mai severe forme de boală coronariană.

Tehnica CTO este o procedură de cardiologie intervențională modernă ce utilizează aparatură și consumabile specifice recent introduse în practică.
Constă în deschiderea acelor vase ale inimii (vase coronare) care s-au închis mai demult și nu pot fi deschise prin procedura convențională folosită în cazul ocluziei acute urmată de infarct miocardic acut.
Coronarele închise cronic au beneficiat până acum de intervenție pe cord deschis.
Tehnica constă în “străpungerea” ocluziei cu microcatetere dpeciale ori anterograd (în sensul circulației sanguine) sau invers (în acest caz microcareterul pătrunde prin colaterale invers, retrograd).
Dacă apariția procedurilor de cardiologie intervențională au revoluționat tratamentul infarctului miocardic acut, procedura CTO se pare că va elimina complet operația pe cord deschis a bolilor coronariene, revoluționând patologia coronariană cronică.
Numai în Decembrie 2023 echipa noastră a efectuat 3 proceduri CTO fără complicații la pacienți care altfel nu ar fi avut o soluție terapeutică.

Prof. dr. Zoltan Galajda

Prezentare de caz

Revascularizare completă (tricoronariană) cu deschiderea a două coronare ocluzionate cronic (TCO) într-o singură ședință